maandag 11 augustus 2014

Heilig Paterke van Hasselt.

Heilig ... Zalig ...

In feite is dit heilig 'paterke' van Tongeren. Want daar ziet Lowie (Johannes Ludovicus Pasquay is zijn echte naam) het levenslicht. Niet te verwonderen dus dat je ook in Tongeren zijn beeld in de stad vind. Lees er maar eens onze zoektocht in Tongeren op na. Zijn ouders (van zeer eenvoudige boerenafkomst) hadden er een café aan de Koemarkt. Het waren zeer vrome mensen. Dus is het niet te verwonderen dat Lowie al vroeg weet wat hij wil worden: heilig. Maar officieel heilig is hij nog  niet, wel zalig verklaard.

Eerst college in Tongeren. Dan Klein Seminarie in Sint-Truiden. Dan verder in Tielt, voor pater, in de orde van de Minderbroeders, Franciscus van Assisi achterna. Na zijn priesterwijding belandt onze blotevoetenpater voor de rest van zijn leven in het klooster van de Franciscanen in Hasselt. Vandaar 'het paterke van Hasselt'.

Hij leidt een voorbeeldig kloosterleven (een leven van gebed en dienstbaarheid) en ook vanaf de preekstoel was hij zeer inspirerend. Van overal stromen mensen toe om bij hem te biechten. Een verademing voor velen. Het is dan ook niet te verwonderen dat Hasselt (en heel Limburg) onweerstaanbaar in de ban van "Valentinus" geraakt.

't Heilig paterke sterft op nieuwsjaarsdag 1905 aan een hartstilstand. In 2003 verklaart Rome hem 'zalig'. Wanneer 'heilig',  daar hebben we het raden naar.

Wie alsnog een bezoek wil brengen aan Valentinus kan terecht in de Sint-Rochuskerk. In de zijkapel vind je zijn grafkapel. Minderbroedersstraat 19 (open o.m. op zaterdag van 9.45 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur). Via onze zoektocht is het maar een kleine zijsprong.


---

En nog dit:

'Kluppelslagers' waren boeren uit de omgeving van Hasselt die in 1460 in opstand kwamen tegen de te hoge belastingen die 'procureurs' in naam van de bisschop van Luik opeisten. Omdat die 'procureurs' vooral zichzelf verreikten, vernielden de 'kluppelslagers' hun huizen.


LeoPol





zondag 6 juli 2014

KOFFIE


Dag bloggers,


Hoewel meer dan bekend, toch nog even in herinnering brengen...



En dan is er nog “Hasseltse koffie”.


Per glas heb je nodig:

2 à 3 cl Hasseltse brandewijn
1 koffielepel bruine suiker
¼ dl half opgeklopte room
een stuk sinaasappelschil
sterke koffie

Bereiding:

De brandewijn flamberen en in het glas over de suiker gieten.
Het glas verder vullen met sterke koffie, tot op 2 cm van de rand.
Tenslotte langzaam, over een omgekeerde lepel, de room bijvoegen.

(op die manier zal de room niet in de koffie zakken)



En daarbij 'Hasseltse speculaas' en een luie stoel!


Groetjes.

LeoPol




maandag 9 juni 2014

Opmerkelijke uitspraken

Hoi,

Tussendoor even iets anders.
Het moet niet altijd Hasselt zijn.


Wanneer ik - af en toe - op een opmerkelijke uitspraak bots, wil ik ook anderen hiervan laten genieten.


En dus:

Hoe ouder ik word, hoe meer ik luister naar mensen die niet veel praten.

 'Van al degenen die niets te zeggen hebben, zijn zij die zwijgen het aangenaamst', aldus Louis Paul Boon.


Het is uiteraard niet verboden om hier zelf iets aan toe te voegen.
Het wordt in dank aanvaard!

Groetjes.

LeoPol


---


donderdag 22 mei 2014

Japanse tuin


Hallo,

Voor de familie-wandel-zoektocht in Hasselt zullen we ons moeten beperken tot de binnenstad.
Maar er is natuurlijk meer! Zo is er de unieke Japanse tuin, die gelegen is tussen de kleine en de grote ring rond Hasselt. Een wandeling in deze tuin is een adembenemende belevenis en dus een aanrader voor wie de stad verder en diepgaander wil verkennen.
Een beetje extra informatie...


Japanse tuin


De Japanse tuin van Hasselt is met zijn 2,5 ha de grootste authentieke Japanse tuin van Europa. Hij werd in 1992 aangelegd in samenwerking met Itami, de Japanse zusterstad van Hasselt, volgens de strikte Japanse regels van landschapsvormgeving (volgens de principes van de 17de-eeuwse theetuinen). Het is een wandeltuin die een afspiegeling van het Japanse landschap vormt. Een wandeling hier is een aaneenschakeling van verfijnde beelden: rotspartijen, kronkelige paadjes, vijvertjes met waterval, bruggetjes en beplanting, … vormen voortdurend nieuwe composities in het landschap. Centraal in de tuin staat het ceremoniehuis, aan de grote vijver. Dit gebouw in de stijl van een 17de-eeuws gasthuis steekt gedeeltelijk in het water. De hoge bomen weerspiegelen zich in het water en de strakke eenvoud van de Japanse architectuur komt hier heel mooi tot zijn recht. In dit huis wordt elke maand een theeceremonie georganiseerd. Op het keienstrand kun je de vissen voeren. De tamme koi karpers kennen het ritueel intussen al goed. Het kleurenpalet in de tuin is het hele jaar door onuitputtelijk: de bloesems in het voorjaar, de magnolia's, azalea's en rododendrons in de vroege zomer, de gouden kleuren in de herfst.

En tenslotte nog dit: de tuin is volgens de traditie gericht op het Oosten, de kant waar de zon opkomt.


Groetjes en veel kijkgenot.


LeoPol



zaterdag 19 april 2014

Hasselt: speciaalzaken



In aansluiting op vorig blogje (Hasseltse specialiteiten) enkele gerenommeerde zaken die bij een bezoek aan Hasselt aan te bevelen zijn.

Voor een huwelijk tussen jenever en speculaas moet je toch eens even binnenwandelen in slagerij Brepoels (Zuivelmarkt 15). Slager Frans Brepoels is voor zijn Hasseltse paté alleen al meer dan een ommetje waard: dit is dé specialiteit van het huis! Naast jenever en speculaas is er ook nog wat hazelnoot in verwerkt. Daarnaast is het ook een prima adres voor americain en huisbereide charcuterie. En er is nog veel meer, maar dan kan je beter zelf gaan ontdekken.

Ook Fijnbakker Cools (een huis van vertrouwen in de Kapelstraat 27, dat al meer dan 150 jaar bestaat en daarmee een van de oudste handelszaken van Hasselt en omgeving is) is overbekend. Lekker gebak is hier de huisspecialiteit. Meer dan 50 verschillende soorten taartjes worden regelmatig aan de seizoenen aangepast. Ook voor een verfijnde (!) keuze aan broden kan je hier terecht. Geen gewone broden, maar net dat ietsje meer (ligt het aan de betere ingrediënten?). En in een degustatiezaal kan je ook al het lekkers uit de toonbank met een kopje koffie nuttigen.

't Vitamientje (Havermarkt 17-19) staat voor een vlekkeloze kwaliteit voor wie houdt van 'verse' groenten en fruit. Een zeer ruim aanbod van seizoensgroenten in alle mogelijke soorten en variëteiten. Boven de zaak bevindt zich een hypermoderne keuken waar alles (pasta, slaatjes,sausjes, koude en warme gerechten, soep, wokgroenten, …) wordt bereid. Wie hier zijn gading niet vindt, is veroordeeld tot zijn eigen tuintje!

Iedereen kent in Leuven de kaasspecialist Elsen. Ook Hasselt heeft zijn kaasspeciaalzaak: Domus Casei (Maastrichterstraat 96). Christophe Decoster is opgegroeid in de Turnhoutse kaaswinkel van zijn ouders, Dat hij voor de stiel van kaasboer koos, is dus niet verwonderlijk. Hiervoor startte hij enkele jaren geleden een gespecialiseerde kaaswinkel (met vooral focus op kazen) in Hasselt. Resultaat: een uitgebreid gamma gekende, maar ook minder bekende kazen. Om de twee weken rijdt hij naar de vroegmarkt in Rungis, waar hij kazen uit de hele wereld inkoopt. Daarnaast worden groothandelaars kriskras door Europa aangeboord. Ook een klein assortiment zware bieren, wat wijn en brood vullen de kaasvreugde aan.

Tot slot vinden we ook het beste van Italië in Hasselt: La Gastronomia (Minderbroedersstraat 41). Voor het allerbeste uit de Italiaanse keuken moet je hier zijn: seizoensgebonden, vers, origineel, Wel enkel om mee te nemen! Ook grappas, Italiaanse wijnen, olijfolie, balsamico, koekjes, confituur, … zelfs Italiaanse keramiek en vazen ontbreken hier niet. Ideaal voor speurneuzen!


Geniet ervan!

LeoPol





donderdag 3 april 2014

Hasseltse specialiteiten.

Hallo,

Ook culinair heeft Hasselt heel wat te bieden.

We pikken er twee specialiteiten uit...

Hasseltse specialiteiten

Jenever2 glaasjes jenever.jpg
Jenever is voor Hasselt zoveel méér dan een drankje. Het stoken ervan is een ware kunst, een traditie waar elke inwoner trots op mag zijn. Hasselt zou Hasselt niet zijn zonder z'n beroemde jenever, die door de eeuwen heen een icoon van plezier en gezelligheid geworden is.






Speculaas
Dan is er nog die andere Hasseltse specialiteit: speculaas. Het uitzicht, de smaak en de samenstelling zijn typisch aan dit bruine gebak: de speculaas moet dik, zacht en mals zijn. Deze kruidige lekkernij is het hele jaar door verkrijgbaar bij de ambachtelijke bakkers in Hasselt.





























Schol en smakelijk.



LeoPol




donderdag 6 maart 2014

Vervolg Hasselt


Nog een beetje geschiedenis.

Tussen de kleine nederzetting aan de Demer en de huidige hoofdplaats van Limburg liggen meer dan 800 jaar van constante groei, via een hele reeks verwoestingen met telkens weer een wederopbouw.
Na meer dan 100 jaar als deel van het graafschap Loon groeide Hasselt in de 14de eeuw uit tot het belangrijkste handelscentrum van het graafschap. De volgende eeuwen was het een komen en gaan van vijandige troepen en bezetters. Het hoogtepunt van al die verwoestingen van voorbijtrekkende legers van diverse nationaliteiten (Duitsers, Hessen, Zweden, Kroaten, Hollanders, …) vinden we in de 17de eeuw. En telkens herstelde de stad zich. Zo ook na de rampzalige komst van de Franse revolutionaire troepen in 1794. Ze heven niet alleen de kloosterorden op, maar legden aan de Hasselaars belastingen op die ze onmogelijk konden betalen. De haat en de woede – niet alleen bij de Hasselaars, maar bij gans Vlaanderen – mondde uit in de befaamde Boerenkrijg, waarbij o.m. de boeren de bezetters uit Hasselt verdreven. Datzelfde boerenleger werd later in Hasselt afgeslacht. En wie uit dat bloedbad wist te ontsnappen werd uiteindelijk in Sint-Lambrechts-Herk vermoord. Ging het over ongeveer duizend doden in Hasselt, in Vlaanderen waren er dat meer dan tienduizend! Vandaar ook de vele Boerenkrijgmonumenten in Hasselt, Bornem, Mol, Meerhout...

Het groeiend impact van Hasselt  uitte zich o.m. in de omwalling einde 13de eeuw, wat nu de ring rond Hasselt is. En vooral de lakennijverheid bracht in de 14de en 15de eeuw een grote bloei mee, met een sterke terugval in de 16de eeuw. Het duurde dan tot in de 19de eeuw voordat Hasselt opnieuw wat aan belang begon te winnen.

In 1830 werd Hasselt de voorlopige hoofdplaats van de provincie Limburg. Negen jaar later werd ze dat definitief. Maar Hasselt kwam moeilijk los uit het isolement waar ze al eeuwen in vastzat. Pas na 1850 veranderde dat, dank zij de aanleg van het Kempens kanaal, de spoorweg en enkele nieuwe wegen. Nieuwe (betere) tijden braken eindelijk aan voor Hasselt.

Historische groetjes.

LeoPol






zondag 16 februari 2014

Zoektocht 2014

Hallo sympathisanten,


Eindelijk weer wat nieuws op ons blog, na een welverdiende rust.
Voor velen onder u ligt de zoektocht in Geraardsbergen nog sluimerend in uw gedachten. Zelfs de regen kon toen het enthousiasme niet temperen. Het gezellig etentje achteraf was een gesmaakte afsluiter!

Hoewel er toen nog geen nieuw plan op tafel lag, hebben we toch maar besloten om er nog een jaartje bij te doen. Uit alle ideeën en wensen hebben we dan "Hasselt" gedistilleerd. We doen dus Limburg nogmaals alle eer aan.

Op dit blog hoop ik af en toe wat nieuws te brengen i.v.m. de volgende familie-vrienden-wandeling in het Limburgse Hasselt.

Vooreerst wat over de naamafkomst "LIMBURG":
De naam ontstond uit de woorden "klint" (linde) en "burch" (gebied). Het is dus het gebied met de lindebomen.



Het boek "VLAANDEREN (Peter Cuypers) – uitgeverij Lannoo" leverde de volgende wijsheden op.


De huidige provincie Limburg vormde in de middeleeuwen een deel van het graafschap Loon, dat in 1366 door het prinsbisdom Luik werd ingelijfd. Onder het Franse bewind behoorde het gebied tot het departement Nedermaas, waarna het ondergebracht werd in de Nederlandse provincie Limburg. Bij de verdeling van die provincie in 1839 behielden beide delen de naam Limburg.

De economische opgang van de in oppervlakte kleinste Vlaamse provincie begon pas na de Eerste Wereldoorlog, met de winning van de Kempense Steenkolen.

Terwijl Midden-Limburg verstedelijkte, behield het zuiden grotendeels zijn agrarisch karakter.

Vlaanderen mag dan al rijk zijn aan brouwerijen, de Vlamingen hebben zich in de loop der tijden niet alleen met bier gelaafd. In Hasselt, de hoofdplaats van Limburg en stad sinds 1232, werd al in 1610 jenever gestookt. Het is nog altijd een gegeerde specialiteit.
Maar Hasselt heeft nog meer te bieden. De gotische Sint-Kwintenskathedraal op de Vismarkt bezit een fraai interieur en een rijke kerkschat, waaronder een torenmonstrans uit 1286.
De toren van de kathedraal heeft een romaanse onderbouw uit de 12de eeuw en een vroeggotisch bovendeel uit het midden van de 13de eeuw, terwijl de torenspits dateert van 1751.

De laatbarokke, vroegclassicistische Onze-Lieve-Vrouwekerk, gebouwd in 1727-238, werd in november 1944 door een vliegende bom in puin gelegd, maar enkele jaren nadien in de oorspronkelijke stijl weer opgebouwd. In de kerk bevindt zich het beeld van Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse (midden 14de eeuw); het miraculeuze beeld werd in 1867 gekroond. Om de zeven jaar viert Hasselt met een ommegang door de stad de Virga Jessefeesten.

Het oudste en misschien wel mooiste gebouw van Hasselt is het Refugiehuis van de abdij van Herkenrode (15452-44), waarin thans het administratief centrum gehuisvest is. Het begijnhof in zijn huidige vorm dateert van de 18de eeuw, maar reeds omstreeks het midden van de 13de eeuw werd – toen buiten de stadsmuren – een begijnhof opgericht.

Aan het feit dat het er in en rond Hasselt niet altijd zo vreedzaam aan toegegaan is, herinnert het standbeeld van de Boerenkrijg op het Leopoldplein. Het werd in 1898 opgericht, honderd jaar nadat boeren en Fransen de slag bij Hasselt uitvochten.


Tot daar deze eerste toelichting. Meer nieuws volgt later.


Groetjes van LeoPol.