zondag 16 februari 2014

Zoektocht 2014

Hallo sympathisanten,


Eindelijk weer wat nieuws op ons blog, na een welverdiende rust.
Voor velen onder u ligt de zoektocht in Geraardsbergen nog sluimerend in uw gedachten. Zelfs de regen kon toen het enthousiasme niet temperen. Het gezellig etentje achteraf was een gesmaakte afsluiter!

Hoewel er toen nog geen nieuw plan op tafel lag, hebben we toch maar besloten om er nog een jaartje bij te doen. Uit alle ideeën en wensen hebben we dan "Hasselt" gedistilleerd. We doen dus Limburg nogmaals alle eer aan.

Op dit blog hoop ik af en toe wat nieuws te brengen i.v.m. de volgende familie-vrienden-wandeling in het Limburgse Hasselt.

Vooreerst wat over de naamafkomst "LIMBURG":
De naam ontstond uit de woorden "klint" (linde) en "burch" (gebied). Het is dus het gebied met de lindebomen.



Het boek "VLAANDEREN (Peter Cuypers) – uitgeverij Lannoo" leverde de volgende wijsheden op.


De huidige provincie Limburg vormde in de middeleeuwen een deel van het graafschap Loon, dat in 1366 door het prinsbisdom Luik werd ingelijfd. Onder het Franse bewind behoorde het gebied tot het departement Nedermaas, waarna het ondergebracht werd in de Nederlandse provincie Limburg. Bij de verdeling van die provincie in 1839 behielden beide delen de naam Limburg.

De economische opgang van de in oppervlakte kleinste Vlaamse provincie begon pas na de Eerste Wereldoorlog, met de winning van de Kempense Steenkolen.

Terwijl Midden-Limburg verstedelijkte, behield het zuiden grotendeels zijn agrarisch karakter.

Vlaanderen mag dan al rijk zijn aan brouwerijen, de Vlamingen hebben zich in de loop der tijden niet alleen met bier gelaafd. In Hasselt, de hoofdplaats van Limburg en stad sinds 1232, werd al in 1610 jenever gestookt. Het is nog altijd een gegeerde specialiteit.
Maar Hasselt heeft nog meer te bieden. De gotische Sint-Kwintenskathedraal op de Vismarkt bezit een fraai interieur en een rijke kerkschat, waaronder een torenmonstrans uit 1286.
De toren van de kathedraal heeft een romaanse onderbouw uit de 12de eeuw en een vroeggotisch bovendeel uit het midden van de 13de eeuw, terwijl de torenspits dateert van 1751.

De laatbarokke, vroegclassicistische Onze-Lieve-Vrouwekerk, gebouwd in 1727-238, werd in november 1944 door een vliegende bom in puin gelegd, maar enkele jaren nadien in de oorspronkelijke stijl weer opgebouwd. In de kerk bevindt zich het beeld van Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse (midden 14de eeuw); het miraculeuze beeld werd in 1867 gekroond. Om de zeven jaar viert Hasselt met een ommegang door de stad de Virga Jessefeesten.

Het oudste en misschien wel mooiste gebouw van Hasselt is het Refugiehuis van de abdij van Herkenrode (15452-44), waarin thans het administratief centrum gehuisvest is. Het begijnhof in zijn huidige vorm dateert van de 18de eeuw, maar reeds omstreeks het midden van de 13de eeuw werd – toen buiten de stadsmuren – een begijnhof opgericht.

Aan het feit dat het er in en rond Hasselt niet altijd zo vreedzaam aan toegegaan is, herinnert het standbeeld van de Boerenkrijg op het Leopoldplein. Het werd in 1898 opgericht, honderd jaar nadat boeren en Fransen de slag bij Hasselt uitvochten.


Tot daar deze eerste toelichting. Meer nieuws volgt later.


Groetjes van LeoPol.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten