In aansluiting op vorig blogje
(Hasseltse specialiteiten) enkele gerenommeerde zaken die bij een
bezoek aan Hasselt aan te bevelen zijn.
Voor een huwelijk tussen jenever en
speculaas moet je toch eens even binnenwandelen in slagerij
Brepoels (Zuivelmarkt 15). Slager Frans Brepoels is voor zijn
Hasseltse paté alleen al meer dan een ommetje waard: dit is dé
specialiteit van het huis! Naast jenever en speculaas is er ook nog
wat hazelnoot in verwerkt. Daarnaast is het ook een prima adres voor
americain en huisbereide charcuterie. En er is nog veel meer, maar
dan kan je beter zelf gaan ontdekken.
Ook Fijnbakker Cools (een huis
van vertrouwen in de Kapelstraat 27, dat al meer dan 150 jaar bestaat
en daarmee een van de oudste handelszaken van Hasselt en omgeving is)
is overbekend. Lekker gebak is hier de huisspecialiteit. Meer dan 50
verschillende soorten taartjes worden regelmatig aan de seizoenen
aangepast. Ook voor een verfijnde (!) keuze aan broden kan je hier
terecht. Geen gewone broden, maar net dat ietsje meer (ligt het aan
de betere ingrediënten?). En in een degustatiezaal kan je ook al het
lekkers uit de toonbank met een kopje koffie nuttigen.
't Vitamientje (Havermarkt
17-19) staat voor een vlekkeloze kwaliteit voor wie houdt van 'verse'
groenten en fruit. Een zeer ruim aanbod van seizoensgroenten in alle
mogelijke soorten en variëteiten. Boven de zaak bevindt zich een
hypermoderne keuken waar alles (pasta, slaatjes,sausjes, koude en
warme gerechten, soep, wokgroenten, …) wordt bereid. Wie hier zijn
gading niet vindt, is veroordeeld tot zijn eigen tuintje!
Iedereen kent in Leuven de
kaasspecialist Elsen. Ook Hasselt heeft zijn kaasspeciaalzaak: Domus
Casei (Maastrichterstraat
96). Christophe Decoster is opgegroeid in de Turnhoutse
kaaswinkel van zijn ouders, Dat hij voor de stiel van kaasboer koos,
is dus niet verwonderlijk. Hiervoor startte hij enkele jaren geleden
een gespecialiseerde kaaswinkel (met vooral focus op kazen) in
Hasselt. Resultaat: een uitgebreid gamma gekende, maar ook minder
bekende kazen. Om de twee weken rijdt hij naar de vroegmarkt in
Rungis, waar hij kazen uit de hele wereld inkoopt. Daarnaast worden
groothandelaars kriskras door Europa aangeboord. Ook een klein
assortiment zware bieren, wat wijn en brood vullen de kaasvreugde
aan.
Tot slot vinden we ook het beste van
Italië in Hasselt: La Gastronomia (Minderbroedersstraat 41).
Voor het allerbeste uit de Italiaanse keuken moet je hier zijn:
seizoensgebonden, vers, origineel, Wel enkel om mee te nemen! Ook
grappas, Italiaanse wijnen, olijfolie, balsamico, koekjes, confituur,
… zelfs Italiaanse keramiek en vazen ontbreken hier niet. Ideaal
voor speurneuzen!
Geniet ervan!
LeoPol
Geen opmerkingen:
Een reactie posten