zaterdag 23 april 2011

Rond Leuven in uurwijzerzin.

En om door te te gaan op ons vorig bericht:


Wat verder in uurwijzerzin (en nog steeds in Heverlee) ligt het “kasteel van Arenberg”, een laatgotisch slot met renaissance-elementen. Het is omgeven door een zeer uitgestrekt en mooi wandelpark (dat in noordelijke richting reikt tot aan de sportterreinen van KULeuven).
Karakteristiek zijn de twee grote hoektorens met perenspitsen, waarop telkens een Duitse Adelaar prijkt, een verwijzing naar het Duitse adellijke geslecht Arenberg. 


In het Duitse rijk waren leden van dit geslacht tot in het begin van de 19de eeuw vorsten van het Duitse staatje Arenberg. In 1916 schonk Arenberg het kasteel en honderden ha. Park, bos en landbouwgrond aan de Katholieke Universiteit Leuven,  die het gebruikt als centraal gebouw voor de ingenieursfaculteit. Het kasteel vormt ook het centrum van de campus exacte wetenschappen. De gronden werden ook benut voor de bouw van het sportinstituut, het landbouwinstituut, laboratoria en woongelegenheid voor honderden studenten. Kortom, een gloednieuwe campus kende hier zijn geboorte.
Wie hierover meer wil te weten komen, kan eens gaan neuzen op volgende URL:

Wanneer je met je rug naar het Arenbergkasteel staat, zie je in de verte een plein, het Kantineplein. Rechts van dit plein bevind zich “De Oude Kantien”. Oorspronkelijk was dit het gasthuis van het kasteel, nu omgetoverd tot hotel-restaurant.
Op het plein zelf staat ook een standbeeld. Eén van de gewezen kasteelheren, de blinde hertog Lodewijk Engelbert van Arenberg, staat hier met zijn beschermeling prof. Minckelers, de uitvinder van het steenkoolgas.

Wanneer je het kasteel rechts laat liggen (vanop het Kantineplein), zie je en eindje verder, voorbij de eerstvolgende lichten, aan de rechterkant de gewezen priorij der Celestijnen liggen. Deze priorij werd in 1521 gesticht door Willem de Croy (die ook de opdrachtgever was voor de bouw van het Arenbergkasteel) als begraafplaats voor zijn familie. Opmerkelijk is wel dat dit het enige klooster  in de Nederlanden is van de orde van de Celestijnen. De bijhorende kerk en ook andere delen van de gebouwen uit de 16de eeuw werden afgebroken in het begin van de 19de eeuw. Wat restte, diende hoofdzakelijk als stallingen voor het Arenbergkasteel.
In 1925 werd wat overbleef verworven door de universiteit en gebruikt als proefstation van de Landbouwfaculteit en de Boerenbond. Het geheel werd tussen 2000 en 2002  gerestaureerd door de Spaanse architect Rafael Moneo en uitgebreid tot Campusbibliotheek.

En zo zitten we weer een beetje verder in onze cirkel rond Leuven. 



Bedoeling is ook om in de volgende afleveringen  niet alleen Leuven (en omgeving) te belichten, maar ook de spreuk van de week (als ze beklijvend genoeg is), of een intrigerende uitspraak, even te berde te brengen. Misschien dat sommigen onder u dit kunnen appreciëren. We zien wel!

Groetjes.

LeoPol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten