donderdag 28 april 2011

Betaalmiddelen...

Wat hebben we zoal op onze kerfstok?

Twee spreekwoorden en uitdrukkingen i.v.m. `kerfstok`


1) heel wat op zijn kerfstok hebben (= veel dingen misdaan hebben (afgeleid van het gebruik om schulden bij een café te registreren door kerfjes in een stok te snijden)).
2) iets op zijn kerfstok hebben (= verkeerde dingen gedaan hebben)

Wat meer uitleg over “kerfstok”:

Onder kerfstok verstond men vroeger een stuk hout of stok waarin kerven of insnijdingen werden aangebracht. Het werd vooral gebruikt door hen die niet konden schrijven en was dus een soort 'rekeningboekje'. Koper en verkoper hadden eenzelfde stok waarin gelijktijdig inkepingen werden gemaakt, die nauwkeurig met elkaar overeenkwamen om vervalsing te voorkomen. Als je 'veel op je kerfstok' had, zat je behoorlijk in de schulden. Tegenwoordig gaat het meer om zedelijke schulden: 'je hebt veel op je kerfstok' betekent nu dat je veel kwaads hebt gedaan, dat je veel op je geweten hebt.
Een synoniem voor kerfstok is 'de lat', vaak op dezelfde manier gebruikt door caféhouders. 'Op de lat (kerfstok) drinken' betekent dus 'op krediet' of 'op de pof' drinken. Schulden in cafébezoek werden dus op een "kerfstok" gezet. Velen gingen dus dronken naar huis, maar met een 'stok' achter de deur...
 
Maar er zijn nog andere cafégebruiken om schulden af te betalen.
Het Goudblommeke in Papier is een café in de Belgische hoofdstad Brussel. Het 17de eeuws gebouw staat aan de Cellebroersstraat 55 (of is het 53?) in de Zavelwijk.



Het huis behoorde volgens een gedenkplaat in de gevel vanaf 1843 aan de Zusters van Liefde van Sint-Vincentius a Paolo, hun eerste Brusselse vestiging. Later werd dit oord van bezinning getransformeerd tot een stek van plezier, het  "Café des Artistes", tot Geert van Bruane (1891-1964), schilderijenhandelaar, het zijn huidige naam gaf. Eerst was het artiestencafé een trefpunt voor dadaïsten, later kwamen de surrealisten. Bruaene rekende veel beroemde kunstenaars tot zijn klanten. Onder hen o.m. René Magritte, Louis Paul Boon, E.L.T. Mesens, Pierre Alechinsky en Hergé. Hugo Claus vierde hier zelfs zijn eerste huwelijk.

Merkwaardig voor dit artiestencafé is dat het vol hangt met authentieke schilderijen, etsen, teksten enz. En, zoals u allen wel zal weten, waren er veel artiesten die lange tijd zwarte sneeuw zagen. Velen werden pas postuum geëerd. Het betaalmiddel bij uitstek was dan een schilderij of ets of gedicht, dat dan steevast aan de muren van het café belandde. En die hangen nu nog altijd schots en scheef aan die muren, zoals weleer.

Bij het overlijden van Geert Van Bruane begon echter de zwanenzang. De gezellige slordigheid maakte plaats voor verkommering, met failliet als gevolg. Gelukkig kwam in 2007 de wederopstanding en werd alles opgeknapt met respect voor traditie, inclusief de 204 kadertjes. Het vervolg is terug een succesverhaal…

Het Goudblommeke bloeit als nooit tevoren!


Artistieke groetjes. En schol...

LeoPol.

zaterdag 23 april 2011

Rond Leuven in uurwijzerzin.

En om door te te gaan op ons vorig bericht:


Wat verder in uurwijzerzin (en nog steeds in Heverlee) ligt het “kasteel van Arenberg”, een laatgotisch slot met renaissance-elementen. Het is omgeven door een zeer uitgestrekt en mooi wandelpark (dat in noordelijke richting reikt tot aan de sportterreinen van KULeuven).
Karakteristiek zijn de twee grote hoektorens met perenspitsen, waarop telkens een Duitse Adelaar prijkt, een verwijzing naar het Duitse adellijke geslecht Arenberg. 


In het Duitse rijk waren leden van dit geslacht tot in het begin van de 19de eeuw vorsten van het Duitse staatje Arenberg. In 1916 schonk Arenberg het kasteel en honderden ha. Park, bos en landbouwgrond aan de Katholieke Universiteit Leuven,  die het gebruikt als centraal gebouw voor de ingenieursfaculteit. Het kasteel vormt ook het centrum van de campus exacte wetenschappen. De gronden werden ook benut voor de bouw van het sportinstituut, het landbouwinstituut, laboratoria en woongelegenheid voor honderden studenten. Kortom, een gloednieuwe campus kende hier zijn geboorte.
Wie hierover meer wil te weten komen, kan eens gaan neuzen op volgende URL:

Wanneer je met je rug naar het Arenbergkasteel staat, zie je in de verte een plein, het Kantineplein. Rechts van dit plein bevind zich “De Oude Kantien”. Oorspronkelijk was dit het gasthuis van het kasteel, nu omgetoverd tot hotel-restaurant.
Op het plein zelf staat ook een standbeeld. Eén van de gewezen kasteelheren, de blinde hertog Lodewijk Engelbert van Arenberg, staat hier met zijn beschermeling prof. Minckelers, de uitvinder van het steenkoolgas.

Wanneer je het kasteel rechts laat liggen (vanop het Kantineplein), zie je en eindje verder, voorbij de eerstvolgende lichten, aan de rechterkant de gewezen priorij der Celestijnen liggen. Deze priorij werd in 1521 gesticht door Willem de Croy (die ook de opdrachtgever was voor de bouw van het Arenbergkasteel) als begraafplaats voor zijn familie. Opmerkelijk is wel dat dit het enige klooster  in de Nederlanden is van de orde van de Celestijnen. De bijhorende kerk en ook andere delen van de gebouwen uit de 16de eeuw werden afgebroken in het begin van de 19de eeuw. Wat restte, diende hoofdzakelijk als stallingen voor het Arenbergkasteel.
In 1925 werd wat overbleef verworven door de universiteit en gebruikt als proefstation van de Landbouwfaculteit en de Boerenbond. Het geheel werd tussen 2000 en 2002  gerestaureerd door de Spaanse architect Rafael Moneo en uitgebreid tot Campusbibliotheek.

En zo zitten we weer een beetje verder in onze cirkel rond Leuven. 



Bedoeling is ook om in de volgende afleveringen  niet alleen Leuven (en omgeving) te belichten, maar ook de spreuk van de week (als ze beklijvend genoeg is), of een intrigerende uitspraak, even te berde te brengen. Misschien dat sommigen onder u dit kunnen appreciëren. We zien wel!

Groetjes.

LeoPol.

zondag 10 april 2011

Derde lustrum zoektochten

Dag beste vrienden, zoektochters,


Zoals u al vernomen heeft via mail gaat het derde lustrum van onze zoektochtenreeks (in het kader van verkenningen van Vlaanderen) opnieuw door te Leuven.
Maar ook de omgeving van Leuven vraagt toch wel om enige toelichting. Want al wordt de bloei van onze stad al zowat zes eeuwen gedragen door haar eerbiedwaardige universiteit (de sedes sapientiae), de onmiddellijke omgeving heeft ook heel wat te bieden.
Op eerbiedwaardige afstand rond de ‘zetel der wijsheid’ ontplooide zich ook een rijk, edel en landelijk leven. En hiervoor hoeven we niet ver buiten de ‘Grote Ring’ rond Leuven te gaan.

Een kleine opsomming (in uurwijzerzin) mag dit duidelijk maken.

Een mijlpaal is zeker de “Premonstratenzerabdij van Park Heverlee” gelegen ten zuidoosten van Leuven. Dit uitgestrekt complex van gebouwen en landerijen getuigt nog van de rijkdom en vooral dominantie van weleer van deze Norbertijnenorde. Als je Leuven verlaat via de Parkstraat en je blijft rechtdoor rijden (dus de ring oversteken) moet je vlak voorbij de spoorwegbrug links inslaan. Na twee poorten beland je in een rustig, vredig en landelijk sfeertje, met de abdijkerk schuin links voor je. De oprichting van deze abdij moeten we in de twaalfde eeuw situeren. Het huidige (en mooie) architecturale geheel van gebouwen is hoofdzakelijk 16de tot 18de eeuws. Je kan hier ongestoord rondwandelen en genieten van hoevegebouwen, watermolen, kloostergebouwen, abdijkerk, kerkhof, enz…

      

Voor een gedetailleerde beschrijving van gebouwen en omgeving ga je best naar volgende website:   http://www.parkabdij.be/

Als je klikt naast “virtueel bezoek”, zal uw nieuwsgierigheid zeker beloond worden!!!


Je kan intussen al eens gokken op wat (in uurwijzerzin) het volgende bolwerk (?) rond Leuven zou kunnen zijn. Binnenkort krijg je hierover uitsluitsel.


Dwaal ondertussen niet te veel rond in duistere PARKEN. Laat er zeker je slaap niet voor!

Groetjes.

LeoPol.

zaterdag 2 april 2011

Nieuw Blog LeoPol

Vermits er met ons oude blog (seniorennet) te veel problemen opdoken, hebben we voor een nieuwe optie gekozen: blogger!


 Het vroegere adres kan u nog steeds bezoeken. Maar voor nieuwe informatie moet je bij "blogger" zijn.
     http://websiteleopol.blogspot.com


Binnenkort volgt langs deze weg meer info i.v.m onze zoektochten, inzonderheid Leuven.


  




Groetjes van  LeoPol en tot binnenkort.