Hierbij enkele van de vele Tiense streekproducten:
Tattepoem
De
enige echte onvervalste Tiense ‘tattepoem’ is een voorbeeld van
huisvlijt van weleer. Bij het taartenbakken gooiden de zuinige
huismoeders het laatste restjes deeg niet graag weg en van deze
deegrestjes werden ovale deegflappen gemaakt die werden gevuld met
appelmoes (‘appelspèès’) en op kermisdagen werden er ook nog
rozijnen aan toegevoegd. De deegflappen werden gesloten, bestreken
met eigeel met wat water of melk, bestrooid met suiker (we zijn nu
eenmaal Tienenaars) en in de laatste warmte van de oven’
croustillant’ gebakken.Toteman
Het
kerstbrood dat sinds eeuwen in Tienen wordt gemaakt (en vroeger op
kerstavond werd gegeten) is een ‘toteman’; een rijk, wit
krentenbrood met twee ‘toten’ (deuken of bulten) dat de vorm
heeft van het ingebusselde kerstekind. Vroeger zat er als versiering
in het midden van een ‘toteman’ een platte, ronde schijf uit
pijpsteenaarde. Het uitdelen van totemannen bestaat in Tienen al
lang. In 1551 maakte de toenmalige pastoor in het Begijnhof zijn
beklag dat hij geen toteman met Kerstmis had gekregen.
SMAKELIJK
LeoPol
Geen opmerkingen:
Een reactie posten