donderdag 6 maart 2014

Vervolg Hasselt


Nog een beetje geschiedenis.

Tussen de kleine nederzetting aan de Demer en de huidige hoofdplaats van Limburg liggen meer dan 800 jaar van constante groei, via een hele reeks verwoestingen met telkens weer een wederopbouw.
Na meer dan 100 jaar als deel van het graafschap Loon groeide Hasselt in de 14de eeuw uit tot het belangrijkste handelscentrum van het graafschap. De volgende eeuwen was het een komen en gaan van vijandige troepen en bezetters. Het hoogtepunt van al die verwoestingen van voorbijtrekkende legers van diverse nationaliteiten (Duitsers, Hessen, Zweden, Kroaten, Hollanders, …) vinden we in de 17de eeuw. En telkens herstelde de stad zich. Zo ook na de rampzalige komst van de Franse revolutionaire troepen in 1794. Ze heven niet alleen de kloosterorden op, maar legden aan de Hasselaars belastingen op die ze onmogelijk konden betalen. De haat en de woede – niet alleen bij de Hasselaars, maar bij gans Vlaanderen – mondde uit in de befaamde Boerenkrijg, waarbij o.m. de boeren de bezetters uit Hasselt verdreven. Datzelfde boerenleger werd later in Hasselt afgeslacht. En wie uit dat bloedbad wist te ontsnappen werd uiteindelijk in Sint-Lambrechts-Herk vermoord. Ging het over ongeveer duizend doden in Hasselt, in Vlaanderen waren er dat meer dan tienduizend! Vandaar ook de vele Boerenkrijgmonumenten in Hasselt, Bornem, Mol, Meerhout...

Het groeiend impact van Hasselt  uitte zich o.m. in de omwalling einde 13de eeuw, wat nu de ring rond Hasselt is. En vooral de lakennijverheid bracht in de 14de en 15de eeuw een grote bloei mee, met een sterke terugval in de 16de eeuw. Het duurde dan tot in de 19de eeuw voordat Hasselt opnieuw wat aan belang begon te winnen.

In 1830 werd Hasselt de voorlopige hoofdplaats van de provincie Limburg. Negen jaar later werd ze dat definitief. Maar Hasselt kwam moeilijk los uit het isolement waar ze al eeuwen in vastzat. Pas na 1850 veranderde dat, dank zij de aanleg van het Kempens kanaal, de spoorweg en enkele nieuwe wegen. Nieuwe (betere) tijden braken eindelijk aan voor Hasselt.

Historische groetjes.

LeoPol