woensdag 30 mei 2012

Denderend Aalst.




De Dender ontspringt in Henegouwen en komt bij Geraardsbergen de provincie Oost-Vlaanderen binnen. Ze stroomt langs Ninove en Aalst en komt in Dendermonde in de Schelde uit. Nu is het geen belangrijke verkeersverbinding meer. Ook de tijd dat talloze watermolens door haar in beweging werden gebracht, is voorbij. Bovendien is de Dender nog steeds sterk vervuild (hoewel er pogingen zijn om door waterzuiveringsstations dit euvel te verhelpen). Ze is nog steeds de snelst stromende rivier van Vlaanderen. Afdalend van zuid naar noord zoekt deze rivier een weg door het heuvelland, wat die snelle stroming verklaart.

De belangrijkste stad aan de Dender is ontegensprekelijk Aalst.

In de volgende cursiefjes wil ik wat uitgebreider ingaan op wat Aalst ons te bieden heeft. Vooral wat in de latere zoektochttekst niet of minder uitgebreid aan bod zal (en kan) komen, krijgt in dit blog wat meer aandacht.

Af en toe surfen naar dit blog helpt je hopelijk om stilaan warm te lopen voor een uitgebreider bezoek aan Aalst. De zoektocht (in oktober) kan hierbij een nuttig hulpmiddel zijn.

Een voorsmaakje geeft ons stadsgids "Koen Liebaut". Een typische Aalsterse Ajuin is meer Brabander dan Oost-Vlaming. "Hij houdt van het leven, van feesten en lekker eten..."


Groetjes.

LeoPol




maandag 21 mei 2012

Zoektocht AALST.




Na een zeer lange winterslaap ben ik eindelijk weer wakker geschoten.

Tijd dus om de volgende zoektocht aan te kondigen. Het wordt de ajuinenstad Aalst en de datum ligt nu definitief vast op 6 oktober 2012 (tenzij in geval van heirkracht). Af en toe volgen er op dit blog wat wetenswaardigheden...






Na het doornemen van heel wat literatuur ben ik eindelijk op stap gegaan . Ik ontdekte dat Aalst niet alleen een grote werf is op dit moment, maar ook heel wat fraais te bieden heeft...
Na een stevige wandeling in de ajuinenstad Aalst ben ik toch wel bekoord geraakt  door het rijke patrimonium van deze nu vooral door carnaval bekende stad. Het was, wat mij betreft, zeker dit “uitje” waard.
Van oudsher was Aalst een textielstad (denk maar even aan priester Daens…). Maar nu drijft de economie voornamelijk op de handel van snijbloemen en (chemische) industrie. Ook de hopteelt en de (voor BelgiĆ«) onvermijdelijke bierbrouwerijen mogen we niet vergeten.
Maar omdat dit alles te weinig arbeidsplaatsen oplevert voor Aalst en omgeving, werkt ongeveer de helft van de beroepsbevolking elders. Aalst is dan ook een echte “forensenstad”. Vooral Brussel en ook (in mindere mate) Gent zijn aantrekkingspolen voor werk. De pendelaars spijzigen dus in grote mate de kas van de NMBS…

Wordt vervolgd.

LeoPol